Monthly Archives: august 2011

„Tainele botezului si cununiei in SFANTA SCRIPTURA“

Simpozionului Naţional Studenţesc cu tema "Tainele Botezului şi Cununiei în Sfânta Scriptură"

În perioada 17 – 19 mai, Mănăstirea Tismana a găzduit lucrările Simpozionului Naţional Studenţesc cu tema „Tainele Botezului şi Cununiei în Sfânta Scriptură”. Cu acest prilej a fost lansat volumul de studii „Fundamentele biblice al Crezului Niceo-Constantinopolitan. Repere istorico-dogmatice”, publicat la Editura „Mitropolia Olteniei”.

Activitatea, ajunsă anul acesta la cea de a patra ediţie, a fost organizată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Mitropolitul Olteniei, de către Facultatea de Teologie din Craiova, prin secţia disciplinelor biblice, în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei şi Mănăstirea Tismana. Pe parcursul celor trei zile de lucru (17 – 19 mai), 23 de studenţi de la mai multe facultăţi de teologie din ţară au susţinut în plen referatele pregătite şi au purtat discuţii pe marginea subiectului stabilit.

Un simpozion cu tradiţie
Lucrările s-au încheiat joi, 19 mai, printr-o festivitate de premiere. În deschiderea ceremoniei, dl. lect. univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu a transmis celor prezenţi mesajul de binecuvântare al IPS Mitropolit Irineu şi a evidenţiat evoluţia pozitivă a simpozionului în decursul celor patru ani: „Întâlnirile noastre de aici, din Lavra Sfântului Nicodim de la Tismana, au devenit deja tradiţie pentru facultatea noastră de teologie. Ne aflăm la cea de a patra ediţie a simpozionului şi, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, am reuşit să punctăm, prin lucrările susţinute, principalele aspecte ale Tainei Sfântului Botez şi Sfintei Cununii, încadrându-ne astfel în rânduiala stabilită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul în curs. Ne bucură nespus să vedem cum, de la un an la altul, calitatea referatelor prezentate aici creşte vizibil prin implicarea dumneavoastră”.

Lansarea volumului de studii "Fundamentele biblice al Crezului Niceo-Constantinopolitan. Repere istorico-dogmatice"

O nouă apariţie editorială
Tot în cadrul manifestării a fost lansat şi volumul de studii „Fundamentele biblice al Crezului Niceo-Constantinopolitan. Repere istorico-dogmatice”, publicat de curând la Editura „Mitropolia Olteniei”. Lucrarea încorporează referatele susţinute de studenţi anul trecut, în cadrul celei de a treia ediţii a Simpozionului Naţional Studenţesc de la Tismana. În acest context, prep. univ. dr. Mihai Ciurea a dat citire mesajelor de apreciere primite din partea mai multor specialişti şi profesori universitari din ţară. „Calitatea ştiinţifică deosebită a seminarului de anul trecut, în afara faptului că a atras un număr impresionant de studenţi teologi din întreaga ţară, se confirmă în faţa noastră prin volumul editat, volum de o calitate grafică, desăvârşire şi ţinută artistică cu totul remarcabile. Volumul pe care îl admirăm cu toţii este o manifestare concretă a nobleţii spirituale, a delicateţei artistice, a gingăşiei spirituale a autorilor, fapt care dovedeşte o dată în plus calitatea de netăgăduit a activităţii dumneavoastră”, a spus prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prodecanul Facultăţii de Litere din Craiova şi directorul Departamentului de Calitate şi Imagine al Universităţii din Craiova.

Un simpozion cu tradiţie

 

Diac. Ioniţă Apostolache, Ziarul „Lumina”, 21 mai 2011

Lansare de carte la biblioteca „AMAN“

 
    

Lansarea oficială a lucrării "Oameni şi locuri din istoria Bisericii Oltene"

 Editura „Mitropolia Olteniei” a lansat de curând cartea „Oameni şi locuri din istoria Bisericii Oltene”, semnată de diaconul Ioniţă Apostolache, coordonatorul Ediţiei de Oltenia a „Ziarului Lumina”. Evenimentul a avut loc vineri, 1 iulie, în Sala „Nicolae Romanescu” a Bibliotecii Judeţene din Craiova.

Lansarea oficială a lucrării „Oameni şi locuri din istoria Bisericii Oltene”, colecţie de texte jurnalistice (interviuri, reportaje, documentare), cu rezumate în limba engleză semnate de prof. Hermina Maria Apostolache, s-a bucurat de o asistenţă generoasă care a apreciat diversitatea conţinutului. Evenimentul a fost moderat de cunoscutul editorialist Cornel Mihai Ungureanu, de la cotidianul „Adevărul de Seară” din Craiova. În contextul unei analize amănunţite a proaspetei apariţii editoriale, au luat cuvântul Adrian Boldişor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei”, cercetătorul şi scriitorul Tudor Nedelcea, istoricul Toma Rădulescu, părintele conf. univ. dr. Picu Ocoleanu şi părintele Mihalache Tudorică.

 

Lansarea oficială a lucrării "Oameni şi locuri din istoria Bisericii Oltene"

 

 

 
 
 Reconstituirea unei cetăţi creştine
  În deschidere, Adrian Boldişor a punctat câteva aspecte referitoare la relaţia armonioasă dintre forma şi conţinutul lucrării. Tot în acest sens, cercetătorul Tudor Nedelcea a spus: „Aş putea spune că este o lucrare unicat datorită formatului pe care îl abordează. Într-o analiză atentă se poate observa că nimic nu este întâmplător. Toate elementele formează o întreagă erminie a cuvântului, punând în evidenţă adevărata lui valoare. De aceea ţin să felicit neapărat talentul celui care s-a ostenit să-i dea această formă”. Istoricul Toma Rădulescu a apreciat caracterul divers şi totodată unitar al subiectelor abordate de autor: „Cartea constituie o veritabilă încercare de reconstituire a unei cetăţi creştine, fără ziduri, dar de o profundă încărcătură spirituală. Argumentul adus de autor este cel al adevărului pe care îl caută, îl cercetează şi îl apropie. Ne face să înţelegem foarte bine ce înseamnă o atmosferă creştină fără graniţe cronologice şi împărţiri în diverse rânduieli sau evoluţii sociale. Suntem impresionaţi când vedem cât de contemporani sunt Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu şi alte personaje prezentate aici. Importanţa acestei lucrări stă tocmai în adunarea evenimentelor şi personalităţilor, prezentate într-un mod plăcut şi accesibil”. De asemenea, părintele prof. Picu Ocoleanu a spus: „Astfel de cărţi vor rămâne şi vor atesta ceea ce s-a făcut aici. Peste ani de zile, când se va dori realizarea unei documentări cu privire la perioada aceasta, se va ajunge la cartea părintelui Apostolache şi se va vedea că aici se scria reportaj, că la Craiova se realizau interviuri, că aici exista o conştiinţă istorică şi artistică. Am putea spune, într-un cuvânt, că, prin diversitatea ei, această lucrare oferă cititorului un adevărat spectacol, spectacolul Olteniei”. Şirul cuvântărilor a fost încheiat de părintele Mihalache Tudorică: „Apariţia acestei cărţi este egală cu ieşirea dintr-o anume eclipsă. Excepţională prin grafică şi compoziţie, lucrarea repune în locul meritat marile valori ale Bisericii din Oltenia”. 

În final, diaconul Ioniţă Apostolache a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu pentru binecuvântarea, încrederea şi sprijinul acordat în publicarea lucrării, precum şi tuturor colaboratorilor care s-au ostenit la realizarea acestui proiect.

 

 

 

 

 

Marinela Porneală, Ziarul “Lumina”, 4 iulie 2011

Lansarea oficială a mapei dedicate Sfântului Cuvios Irodion

Lansarea oficiala a mapei dedicate Sfantului Cuvios Irodion

 Editura „Mitropolia Olteniei” a organizat, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, lansarea oficială a mapei dedicate Sfântului Cuvios Irodion. Evenimentul a avut loc  la Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova.

Sărbătoarea canonizării Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici – „Luceafărul Olteniei”, din data de 1 mai, a adus multă bucurie duhovnicească în sufletele credincioşilor din întreaga ţară. În acest context, ca un dar pentru cei care au evlavie la sfânt, Editura „Mitropolia Olteniei” a lucrat o frumoasă mapă care cuprinde: un DVD cu viaţa cuviosului părinte, un CD înregistrat de Grupul Psaltic al Catedralei Mitropolitane din Craiova cu mai multe cântări bizantine din Vecernia, Utrenia şi Paraclisul sfântului şi o carte ilustrată cu întreaga rânduială liturgică, aprobată de membrii Sfântului Sinod.

Invitaţi de seamă

 Invitaţi de seamă

Evenimentul, care va avea loc în sala mare a Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova, se va bucura de prezenţa IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Vor mai lua cuvântul: părintele arhim. Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, părintele lect. univ. dr. Sorin Rizea, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, dr. Tudor Nedelcea, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolaescu Plopşor” din Craiova, şi artistul plastic Grigorie Popescu. De asemenea, sunt invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor locale, profesori universitari, oameni de artă, preoţi şi credincioşi din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. În cadrul întâlnirii, Grupul Psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova va interpreta cântări din slujba sfântului. Intrarea este liberă.

Lansarea oficială a lucrării cu DVD-ul, CD-ul şi cartea dedicate Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici constituie un eveniment de mare importanţă pentru clericii şi credincioşii din Arhiepiscopia Craiovei. Evenimentul, organizat în premieră, oferă posibilitatea rememorării faptelor de sfinţenie, a minunilor şi a vieţii Sfântului Cuvios Părinte Irodion, ocrotitorul Olteniei.

 

IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei

Lansarea oficială a mapei dedicate Sfântului Cuvios Irodion

 

Lansare

Lansarea oficială a mapei dedicate Sfântului Cuvios Irodion

 

Diac. Ioniţă Apostolache, Ziarul “Lumina”, 25 iulie 2011

 

Participare la Targul de carte GAUDEAMUS

EDITURA „MITROPOLIA OLTENIEI“, LA TARGUL DE CARTE GAUDEAMUS

  Editura „Mitropolia Olteniei” participă la Târgul Naţional de carte Gaudeamus, organizat săptămâna aceasta în incinta Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Printre titlurile expuse se numără „Iisus Hristos este Acelaşi, ieri şi azi şi în veac” – autor IPS Irineu Popa, „Proloagele”, „În lumina Cuvântului. Dialoguri cultural-teologice” – autor Ana Ocoleanu, „70 de ani de la reînfiinţarea Mitropoliei Olteniei”, „Oficializarea stilului pictural bizantin în iconografia creştină” – autor Constantin Apostol, „Viaţa şi Acatistul Sfântului Stelian”, „Viaţa şi Acatistul Sfântului Mucenic Ioan Valahul” etc.

 

Diac. Ioniţă Apostolache, Ziarul “Lumina”, 11 martie 2011

Colectie de diplome

Diplome obtinute de-a lungul anilor:

remiul I la Festivalul concurs de film, Curtea de Arges, 22-23 mai 2014
Gaudeamus, Craiova, 8-12 martie 2011
Târgul Național de Carte și Revistă Religioasă, Sibiu, 7-10 octombrie 2010

Târgul Național de Carte și Revistă Religioasă, Sibiu, 8-11 octombrie 2009

 

Târgul Național de Carte și Revistă Religioasă, Sibiu, 6-9 noiembrie 2008

 

Gaudeamus, Craiova, 28 februarie-3 martie 2007

 

Târgul Național de Carte și Revistă Religioasă, Sibiu, 19-22 octombrie 2006

 

Salonul de carte, Craiova, 12-16 septembrie 2006