10.10.2016 – Sebastian P. Brock, Părinţii şi Scriitorii Sirieni de Ieri şi de Azi, traducere din limba engleză de Arhid. Lect. Univ. Dr. Ioniţă Apostolache şi de Prof. Hermina Maria Apostolache, Editura Mitropolia Olteniei, Craiova, 2016, 325p.

Ultima carte publicată la Editura „Mitropolia Olteniei” este semnată de cercetătorul britanic Sebastian P. Brock. Lucrarea, cu titlul „Părinţii şi scriitorii sirieni de ieri şi de azi”, a fost tradusă în limba română de arhid. Ioniţă Apostolache şi de prof. Hermina Maria Apostolache, aducând pentru prima oară în atenţia cititorilor din România o „scurtă sinteză a literaturii siriace” a marelui siriacist de la Oxford.

„Părinţii şi scriitorii sirieni de ieri şi de azi” reprezintă un frumos dar pe care Facultatea de Teologie din Craiova l-a adus în întâmpinarea profesorului Sebastian Brock, în contextul vizitei pe care a făcut-o în Cetatea Băniei, în perioada 7-10 octombrie 2016. Domnia sa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii craiovene chiar de ziua Sfinţilor Serghie şi Vah la data de 7 octombrie. Momentul s-a dovedit a fi unul cât se poate de potrivit, ţinând cont de bogata reputaţie teologică de care se bucură profesorul englez. Astfel, cu binecuvântarea şi la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, un tânăr profesor al Facultăţii de Teologie craiovene, alături de soţia sa, au demarat un proiect îndrăzneţ, adus la bun sfârşit. Traducerea este cât se poate de fidelă formei iniţiale. Este vorba de prima ediţie a textului englezesc, publicat de prof. S. Brock la „St. Ephrem Ecumenical Research Institute” (SEERI), din India, Kottayam, 1997: „A Brief Outline of Syriac Literature”. Ce-i drept, titlul românesc este o adaptare, generată de traducători, cu acordul deplin al autorului. Cartea însumează 300 de pagini, la care se adaugă un bogat studiu introductiv semnat de IPS Părinte Irineu, intitulat „Teologia siriacă – o sinteză între dogmă, simbol şi taină”.

Nu în cele din urmă, mulţumiri se aduc părintelui dr. Jacob Thekeparampil, directorul SEERI, „pentru permisiunea de a traduce această lucrare din limba engleză, după prima ediţie apărută sub egida institutului pe care îl coordonează”, şi pr. conf. univ. dr. Constantin Băjău, de la Facultatea de Teologie din Craiova, pentru corectura lucrării.

Lansarea cărţii a avut loc luni, 10 octombrie 2016, în prezenţa profesorului Sebastian Brock, în Aula „Nestor Vornicescu” a Centrului de Restaurare şi Vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova.

Tot atunci a avut loc şi conferinţa „Importanţa tradiţiei şi teologiei siriace în contextul actual”, prezentată de profesorul englez. Pr. conf. univ. dr. Adrian Boldişor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei” 

 

                                                                                                            Sursa: Ziarul Lumina, Ediţia de Oltenia